Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

27 Mayıs 2017 Cumartesi

15000TL'ye Kadar KOSGEB Yeni Girişimci Desteği Almak Mümkün

Ülkemiz girişimcilerinin iş fikri evresinde yada girişim aşamasında karşılaştıkları en büyük engellerden bir tanesi başlangıç sermayesi sorunudur. İşte bu sorunu aşmanız için KOSGEB, yeni girişimci desteği ile 150 bin liraya kadar hibe ve kredi imkanı sunmakta.

50.000TL'si geri ödemesiz hibe olmak üzere ve 100.000TL'si kredi olmak üzere üst sınırı 150.000 TL olan bu devlet desteğine dair ipuçlarını sizlere aktarmaya çalışacağız.

Bu destekten kimler yararlanabilir?

T.C. Vatandaşı olan herkes bu destekten yararlanabilir Ama öncelikle KOSGEB organizasyonu ile İş-Kur, Sanayi ve Ticaret Odaları, Üniversiteler, Belediyeler ve Sivil Toplum Örgütleri aracılığı ile verilen "uygulamalı girişimcilik eğitimini" almış olmak şartı aranmakta. Bu eğitimlerin tarihleri ile ilgili bilgileri KOSGEB resmi web sitesindeki "duyurular" linki altından takip edebilirsiniz. 72 saat yani 13 gün olarak sunulan bu eğitim ile, bir girişimci olarak sizlerin iş fikriniz olgunlaştırmanızı amaçlayan bir "iş planı" yazmanızı sağlayacak bilgiler sunulmaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

"Uygulamalı girişimcilik eğitimi"ni tamamlayıp sertifika almaya hak kazandıktan sonra kuracağınız işletmenizi KOSGEB veri tabanına kaydettirmeniz gerekmektedir. Bunun için resmi web sayfasında e-kobi uyulaması ile bir serbest muhasebeci(yeni adı ile mali müşavir) vasıtası ile kurduğunuz işletmeyi online kayıt yaptımanız ve ilgili belgeleri size en yakın KOSGEB hizmet merkezine teslim etmeniz gerekmektedir. Daha sonra işletmeniz sistemde aktif kobi haline geldiği zaman, "yeni girişimci desteği" başvurunuzu yine internet üzerinden kolaylıkla yapabilmektesiniz. Destek alabilmek için şahıs işletmesi veya limited şirket kurmanız farketmemektedir.

Nelere Destek Sağlanmaktadır?

Kuruluş dönemi yaptığınız noter, muhasebeci, maliye, fatura basımı gibi resmi giderler için 2.000 TL'ye kadar destek alabilirsiniz. Yine kuruluş dönemi makine, teçhizat, ekipman ve ofis malzemeleri için 18.000 TL'ye kadar hibe desteği alabilmeniz mümkün. Bu makine ve ekipmanlar sıfır veya en fazla üç yaşında olabilir.
İşletme giderleri kapsamında elektrik, su, telefon, internet ve sigortalı çalışan net ücreti gibi aylık gider kalemlerini karşılamak üzere toplam 30.000 TL'ye kadar geri ödemesiz destek alınabilmekte. Yine girişim için kullanılacak makine, techizat, ekipman için üst limiti 100.000 TL olan ve 2 yıl sonra ödemeye başlayıp, sonraki 2 yılda 8 taksit - 0 faiz ile ödenebilecek geri ödemeli Kosgeb kredi desteği alınabilir.

Girişimcilere Tavsiyeler,

Unutulmamalıdır ki, bu destekler önce öde, sonra ibraz et ve destek kalemi kısmını al mantığı üzerine kuruludur. Yani herhangi bir destek kalemi için öncelikle sizin ürün veya hizmeti faturalı olarak almanız gerekmektedir. Ödemenin tamamını yaparsanız, kosgeb tarafından desteklenecek kısım işletme hesabınıza daha sonra yatırılmaktadır. Veya size düşen kısmı ödedikten sonra, desteğe konu olan hibe miktarınının Kosgeb tarafından aldığınız firmaya ödemesini de isteyebilirsiniz.
Gerek projelerin onaylanması gerek se ödemelerin yapılması bazen uzun ve sancılı süreçler olabilmektedir. Bu nedenle her zaman bir B Planı ile hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.