Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

28 Kasım 2012 Çarşamba

Petek radyatör havası nasıl alınır

Petekleriniz ısıtmamaya başladıysa hava alıyor olabilir.Kombi peteklerinin her yeri eşit ısınmıyor, elinizi değdirdiğinizde altı ısınmıyor üstü ısınmışsa ya da tam tersi bi durumda petek ve radyatörleriniz hava alıyor demektir.
Peteklerin havasının alınması için purjör anahtarı, purjör tıpası ve kısa düz bir tornavida gereklidir. Purjör tıpası radyatörün sağ veya sol üst kısmında yer alır.Petek radyatör havası düz tornavida ile saat yönünün aksine anahtarı çevirerek alınır. Anahtarı bir anda değil yavaş yavaş açmak gerekir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar. Suyun gelmeye başladığı anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatmak peteğin havasını almak için yeterli olacaktır.
Radyatörleriniz sizi ısıtmıyor ve purjörünü çevirdiğinizde direk su da geliyorsa hava almanıza gerek yok demektir. Lakin ısıtmama işlemi için profesyonel bir destek alıp petek temizletme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Petek temizleme işlemi, uzman kişilerce kısa sürede halledilebiliyor. Petekleriniz çalışırken sıcak su gelinceye kadar havası alınmalıdır.
Petek bağlandıktan sonra radyatörün içinde hava oluşur. Tesisata bağlanan radyatör iyi ısıtmamaya başlar. Radyatörünüzün içindeki hava almak için elinize bir kap almalı, purjörün içinde bulunan plastiği elinizle döndürerek sıcak suyun gelmeye başlamasını beklemelisiniz. Sıcak su gelmeye başladığında peteklerin havası alınmış olur, kapatabilirsiniz.
Eski tip döküm radyatörlerde hava alma prujörü olmamaktadır. Bu durumlarda çağıracağınız kalorifer tesisatçısı, üst kenardaki döküm kör tıpayı sökerek, hava prujörlü bir tıpa takacaktır. Bu işlem sırasında su basıncına özellikle dikkat edilmeli, bir kova yardımıyla su sıçraması ve kirlenmelere karşı önlemler alınmalıdır. Temizlenen radyatörler, ısıtmaya başlar.
Uygun fiyatlara yaptıracağınız hizmetle peteklerinizin havasını alabilir, yüksek gelen faturaya rağmen ısınamamaktan şikayet etmek zorunda kalmazsınız. Basit yöntemlerle büyük sorunlardan kurtulmuş olursunuz.  
Doğalgaz peteklerinin havası nasıl alınır? diye dert etmeyin.Uygulanabilecek küçük birkaç yöntemle doğalgaz petekleriniz ısınma işlevini yerine getirecek, başka sorunlarla karşılaşmamış olacaksınız.

Petekler, eskiye oranla daha az ısıtmaya başladıysa, elinizi koyduğunuzda üstü ısınıyor, altı ısınmıyorsa ya da tam tersi durumlarda doğalgaz peteklerinizin havasının alınması gerekiyor demektir.Peteklerin içinde oluşan hava ve su eksilmeleri, zaman zaman ısınma sorunu yaşamanıza neden olur.Düzenli temizliği yapılmayan doğalgaz petekleri de ısıtmamaya başlayabilir.

Doğalgaz peteklerinin havasını alma işlemini uzman birine yaptırabileceğiniz gibi bunu kendiniz de sağlayabilirsiniz.Doğalgaz peteklerinin yan tarafında purjör tıpası bulunmaktadır.Onu çevirdiğinizde hava çıkmaya başlar.Sıcak su gelinceye kadar işleme devam edilir.Sıcak suyun gelmaya başladığı yerde doğalgaz peteklerinin içinde hava boşalmış demektir.Bu durumda aksi yönde tıpayı çevirmek gerekir.

Eski tip dökümlü peteklerde bu tıpa olmayabilir.Doğru çalışan bir firmayla bu sorununuzu uygun fiyatlara halledebilir, su basıncınızı dengeleyebilirsiniz.Ortalık kirlenmeden, kısa sürede doğalgaz peteklerinizin havası alınmış olur.